3.3. Handmatig grafieken toevoegen

Zoals eerder aangegeven in 3.2 Grafieken aanmaken via standaard wizard, is het mogelijk om handmatig grafieken (per stuk) toe te voegen.

Tip:
Een voordeel van het handmatig toevoegen van grafieken is dat u hierbij een keuze tot uitsplitsing kunt maken.

Wat uitsplitsen precies is en hoe het werkt leest u onder het deel 'Uitsplitsing'.

Handmatig nieuwe grafiek toevoegen

Om te beginnen navigeert u via Analyse > Dashboard naar het juiste dashboard. Hierna komt u in het scherm met grafieken terecht.

Figuur 63: Handmatig grafiek toevoegen

Klik in het menu rechts op 'Grafiek toevoegen'.

Figuur 64: Categorieën en uitsplitsing

U ziet hier twee tabbladen:

  • Categorieën (het tabblad waar u automatisch in terecht komt) en;
  • Uitsplitsing

Figuur 65: Grafiek toevoegen

Categorieën

In dit tabblad staat 'Categorieën op basis van een.. ', dit betekent niets anders dan dat u hier kunt kiezen of u uw nieuwe grafiek de categorieën van een vraag wilt meegeven óf die van een eigenschap. De categorieën zijn de elementen die in de grafiek worden weergegeven; voor een vraag zijn dit de antwoordopties die u heeft opgegeven bij het programmeren, voor een eigenschap zijn dit de waarden van de eigenschap (bijv. voor de eigenschap 'Achternaam', zijn de waarden 'de Boer', 'Jansen' en 'de Vries'.

Stel, u wilt een nieuwe grafiek maken op basis van een vraag. U zit hiervoor al in het juiste scherm, u hoeft alleen maar de juiste vraag te selecteren en op 'Opslaan' te klikken.

Stel, u wilt een nieuwe grafiek maken op basis van een eigenschap. U klikt hiervoor op het blokje 'Eigenschap'. Hier klikt u de gewenste eigenschap en vervolgens op 'Opslaan'.

Uitsplitsing

Een uitsplitsing betekent dat de grafiek alleen data laat zien op basis van een bepaalde 'splitsing' die u heeft gemaakt. De werking hiervan wordt uitgelegd in 3.6 Uitsplitsen.

Als u de gewenste aanpassingen heeft gedaan klikt u op 'Opslaan'.

Figuur 66: Uitsplitsing

Figuur 67: Grafiek opmaken

In dit scherm kunt u de grafiek opmaken. Het gaat hier dus om de lay-out, waarbij tevens elementen als titels, subtitels en assen kunnen worden ingesteld.

Wat alle elementen precies betekenen en hoe u ze kunt instellen vindt u onder 3.5. Aanpassen van de grafieken

Als u de gewenste aanpassingen heeft gedaan klikt u op 'Opslaan'. De grafiek verschijnt nu onderaan in de lijst met grafieken.

Figuur 68: Lijst met grafieken